5 intrebari existentiale care ti-au dat mereu batai de cap
Care este scopul măselelor de minte? De ce se formează urdori în somn? De ce nu putem crește la loc brațe sau picioare, cum fac salamandrele? Dacă ți-ai pus vreodată aceste întrebări, vei afla acum toate răspunsurile:
E adevărat că fetele au inițial testicule, dar acestea se ,,ascund” înăuntru și se transformă în ovare? La început, testiculele și ovarele sunt identice. În pântece, pentru scurt timp, gonadele embrionului sunt la fel indiferent dacă vorbim despre o femelă sau un mascul. O genă a cromozomului Y controlează dezvoltarea gonadelor și, în cazul băieților, le oprește din a deveni ovare. În schimb, acestea se transformă în testicule. Practic, la început suntem toți fete, după care natura ne divizează în sexe diferite.
Care e rostul măselelor de minte? Măselele de minte sunt ultimii molari care apar și nu sunt cu nimic mai speciale decât restul dinților. Singura chestie e că îți ies între 17 și 25 de ani, perioadă în care se spune că ,,îți vine mintea la cap”. De aici, denumirea. Există riscul să nu-ți încapă în gură, caz în care trebuie să mergi la dentist și să ți le scoți.
Este sângele albastru? Multă lume crede asta, din cauză că venele văzute prin piele par albastre. Probabil contribuie și expresia ,,de sânge albastru”, care înseamnă de viță nobilă. În orice caz, sângele NU este albastru, chiar dacă venele sunt colorate mereu așa în ilustrațiile anatomice. Dacă ar fi albastru, ar curge tot albastru când te-ai tăia, nu? Este roșu toată ziua.
De ce ne cresc la loc părul, unghiile, pielea și altele, dar nu și mâini sau picioare? Salamandrele pot crește picioare noi sau chiar o coadă nouă, dacă pierd vreuna dintre acestea. La oameni, lucrurile nu stau chiar așa. Mulțumită celulelor stem embrionare, cât suntem în pântece ne cresc toate organele de care avem nevoie. După naștere, trecem la celule stem adulte. Acestea fac să ne crească la loc părul după ce-l tundem sau să ne crească la loc unghiile după ce le tăiem, dar nu contribuie la dezvoltarea unor noi membre (spre exemplu, dacă ți-ai pierdut un braț). Pentru a crește un braț sau un picior nou, am avea nevoie în continuare de celulele stem embrionare.
La ce ajută urdorile? La absolut nimic. Glandele meibomiene din pleoape produc un ulei care-ți ,,glazurează” ochiul pentru a te ajuta să clipești. În timpul nopții, pentru că nu clipești, acest ulei se combină cu secrețiile apoase ale ochiului și formează urdori. Acestea se adună în colțul ochiului și se întăresc, motiv pentru care te trezești cu ele dimineața.
Ce alte curiozități mai ai?
blue-blood
curiozitati-dintotdeauna
h
hqdefault
sep-6
curiozitati-dintotdeauna
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: deeascumpik
Mesaj:
deeascumpik
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.