Ploaia asta care nu se mai oprește (și chiar zăpada, prin unele locuri) s-ar putea să-i indispună pe mulți, deși eu aș zice să ne bucurăm și de ea. Și dacă nu se poate așa, doar cu vorbe, o prăjitură plină de ciocolată cu siguranță binedispune oricând, pe oricine. Este binevenită pe lângă cozonacii tradiționali și pască sau chiar poate fi o altă opțiune pentru desertul de Paște.
Aveți nevoie de 250 de grame de unt, 200 de grame de ciocolată (amăruie sau cu lapte, dacă nu vă place cea amăruie, dar v-aș sfătui s-o alegeți pe aceasta, în procentul de cacao pe care îl doriți: 60, 75, 80%), 400-450 de grame de zahăr (dacă folosiți ciocolată cu lapte, puneți mai puțin zahăr), 200 de ml de apă fierbinte, 25 de grame de cacao de bună calitate, 250 de grame de făină, un plic de praf de copt, 3 ouă, semințe de vanilie sau zahăr vanilat, un praf de sare.
Într-un bol, la bain marie, puneți ciocolata tăiată cuburi, împreună cu apa, zahărul și semințele de vanilie și amestecați până se topește și devine un lichid lucios și omogen. Încorporați untul (scos în prealabil din frigider), apoi lăsați amestecul să se răcească 15-20 de minute.
Într-un bol puneți făina, praful de copt și un praf de sare și începeți să încorporați ciocolata topită. La final, adăugați în compoziție cele trei ouă (bătute în prealabil).
Puneți compoziția într-o tavă rotundă, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt, apoi introduceți prăjitura în cuptorul bine încins, unde o lăsați la foc mic spre mediu (160-170 de grade), timp de o oră și 15 minute (5 minute în plus sau în minus).
Când e gata, o scoateți din tavă și o lăsați să se răcească pe un grătar. Și pentru că niciodată nu e prea multă ciocolată, până se răcește prăjitura preparați un ganache din 100 de grame de ciocolată, 100 de ml de smântână dulce, grasă (35% grăsime) și o lingură de zahăr brun (puteți pune și o lingură de coniac sau bourbon).
Puneți prăjitura din nou în tava cu pereți detașabili (de data aceasta fără hârtie de copt), turnați ganache-ul și puneți totul la frigider pentru câteva ore.
Și dacă ploaia v-a „înmuiat“, prăjitura asta o să vă „topească“ cu totul :) .
Să aveți pace în suflete de Învierea Domnului!
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la
Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe
www.facebook.com/farfuridi.