,,Room escape” este un tip de joc care presupune închiderea într-o cameră și descoperirea unor indicii pentru a ieși din ea. Mania a pornit de la jocurile video takagism, în care trebuie să evadezi click-uind diverse obiecte de pe ecranul calculatorului. Am mers și noi la Real Escape Room din București și putem spune că merită.
Escape Room-ul pe care l-am vizitat noi este inspirat din modelul original asiatic, nu din cel occidental. Concret, acesta este mai complex și mizează mai mult pe suspans decât centrele europene.
Am avut de ales între patru camere: Prison Break, Slaughter House, Room 13 și Autopsy. Ne-am încercat norocul cu penultima încăpere, o combinație între ,,Shining”-ul lui Stanley Kubrick și filmele lui Alfred Hitchcock. Misiunea noastră: să evadăm în cel mult o oră.
Dacă nu ai mai jucat așa ceva până acum, inițial ești derutat. Indiciile sunt presărate peste tot și ești tentat să-i atribui fiecărui obiect o importanță covârșitoare. Nu știi încotro să-ți îndrepți atenția mai întâi, dar trebuie să te hotărăști cât mai repede, pentru că ceasul ticăie. Pe de altă parte, jucătorii cu experiență recunosc un tipar anume și astfel identifică relativ rapid elementele cu adevărat importante. Noi făceam parte din prima categorie, aceasta fiind prima noastră experiență de acest gen.
Personalul e foarte de treabă – am stat de vorbă cu ei, ne-au explicat frumos regulile, ne-au pregătit psihic pentru ce urma şi ne-au pozat ca să rămânem cu un suvenir:
Înainte să dăm startul aventurii, am primit un telefon prin care să putem cere ajutor dacă rămânem în pană de idei. Două lanterne au completat echipamentul, pentru ca întunericul să nu compromită misiunea.
Atmosfera nu este tocmai horror (nu în Room 13, cel puțin), dar tensiunea plutește în aer. Muzica spooky de fundal îți dă fiori și te transpune în miezul unui thriller. Presiunea timpului a fost o mare problemă pentru noi, pentru că minutele păreau că trec prea repede. Rezolvam un mister și, când ne uitam la ceas, constatam că a trecut deja un sfert de oră.
Munca în echipă e esențială într-un astfel de joc. Unde-s mulți, puterea crește și soluțiile sunt descoperite mai repede. E mult mai eficient așa, fiecare participant asumându-și un task anume sau cercetând o anumită zonă a încăperii. În plus, e mai distractiv să trăiești intensitatea momentului împreună cu prietenii și să interacționați în alt mediu decât terasa sau pubul.
Cu chiu, cu vai, am reușit să rezolvăm toate enigmele și să evadăm. A fost mai complicat decât ne așteptam (spre exemplu, nu ne-am fi închipuit nici în ruptul capului că ne vom lovi de o problemă de mate), dar a meritat din plin. Chiar și după ce am ieșit de acolo, am rămas tot restul zilei cu ochii în patru după indicii pe oriunde mergeam (vedeam o gumă de mestecat pe trotuar și ne imaginam că poate înseamnă ceva, că poate ne ajută în vreun fel să continuăm călătoria).
Una peste alta, experiența a fost una deosebită, memorabilă, și cu siguranță vom reveni curând pentru o nouă provocare!
Prețul variază în funcție de numărul de jucători. 65 de lei de persoană pentru două persoane, 55 de lei/persoană pentru trei persoane și 45 de lei pentru patru sau cinci persoane. Mai mult de-atât, elevii și studenții se bucură de o reducere considerabilă: nu trebuie să plătească decât 30 de lei/persoană, pentru un grup de minimum 4 persoane.
Pentru mai multe informații, vizitează site-ul:
realescaperoom.ro sau pagina lor de Facebook!