Dacă în copilărie ni s-a tot spus că ciocolata nu face bine: strică dinții și îngrașă, astăzi, oamenii de știință au ajuns să o recomande.
În ultimii ani, tot mai multe cercetări arată că este mai eficientă chiar și decât unele medicamente. Singura condiție, să fie cât mai bogată în cacao – peste 60 la sută. Ca să vedem care sunt beneficiile ciocolatei asupra organismului, am stat de vorba cu Nicoleta Velicu, specialist nutriționist.
Reduce tensiunea arterială
Flavonoizii din cacao ajută la normalizarea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului. În timp, s-a demonstrat că ciocolata neagră este aproape la fel de eficace ca și medicamentele antihipertensive. O dată cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, apariția unei boli coronariene, cu 10%, și a morții premature, cu 8%.
Îmbunătățește circulația sângelui către creier timp de două-trei ore de când o consumați
Datorită flavonoizilor din cacao, vasele de sânge din creier se dilată și permit pătrunderea unei cantități mai mari de sânge și implicit de oxigen. Așa că atunci când mâncăm ciocolată neagră ajutăm creierul să lupte împotriva oboselii, insomniei și îmbătrânirii. Flavonoizii nu se găsesc numai în ciocolata cu un conținut mare de cacao, ci și în vin, ceai verde și în afine.
Îmbunătățește starea de spirit
Se spune că feniletilamina, o substanță chimică secretată de creier, dar care se găsește și în ciocolată, induce o stare de euforie și excitație asemănătoare cu cea din timpul preludiului. Din acest motiv, ciocolata este cel mai dorit aliment din lume.
Împiedică deteriorarea celulelor
Îmbunătățește nivelul zaharului în sânge. Aceste două caracteristici se datorează tot flavonoizilor. Cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât conține o cantitate mai mare de flavonoizi. Cautați așadar ciocolata cu un conținut mai mare de 60-75% de cacao. Cea cu lapte are mai puțini flavonoizi decât cea neagră, iar cea albă, aproape deloc.
Reduce riscul de atac de cord
O cercetare americană arată că mâncând câteva pătrățele de ciocolată în fiecare zi vom reduce cu 50% riscul să murim în urma unui atac de cord. Studiul arată că sângele se coagulează mai greu în cazul oamenilor care mănâncă ciocolată.
Le este de ajutor celor care suferă de sindromul oboselii cronice
Un studiu britanic arată că adulții care suferă de acest sindrom și mănâncă zilnic, timp de aproape o săptămână, în jur de 50 de grame de ciocolată, cu un conținut de cacao de 85%, se simt mai puțin obosiți.
Crește colesterolul “bun” și îl scade pe cel “rău”. Acest beneficiu se datorează în special antioxidanților, care, împreună cu cei din fructe, legume, ceai și vin, reduc riscul de boli cardiovasculare.
Ajută la metabolizarea zahărului din sânge
Un studiu italian arată că ciocolata neagră bogată în flavonoizi reduce riscul de diabet.
Reduce tusea
Un studiu britanic arată că o substanță din cacao poate fi mult mai eficientă împotriva tusei chiar și decât un medicament. Și, pe deasupra, nu are nici efecte adverse, cum se întâmplă în cazul medicamentelor.
eatingchocolate_ok
eatingchocolate_ok
eatingchocolate_ok
eatingchocolate_ok
eatingchocolate_ok
eatingchocolate_ok
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: deeascumpik
Mesaj:
deeascumpik
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.